Så gör du din bil klar till våren hemifrån

Bil står parkerad vid havet i solnedgången.

Våren är här, och när snön försvinner och gräset växer allt grönare är det dags att göra bilen redo för en ny säsong. Eftersom vi befinner oss i en situation där vi påverkas av korona-pandemi, har vi satt ihop en guide för hur du gör din bil klar till våren hemma. I den här guiden tar vi dig igenom reglerna för däckbyte, hur du kontrollerar bilbatteriet, hur du utför biltvätt och vilken utrustning du bör ha i bilen.

Däckbyte

När måste jag byta till sommardäck?

Om det råder vinterväglag kräver lagen normalt sett att vinterdäck ska användas fram till 31 mars, och kör du på dubbdäck måste dessa bytas till sommardäck senast 15 april, med mindre det råder vinterväglag. I år gör Transportstyrelsen dock ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. På grund av den rådande pandemisituationen har Transportstyrelsen beslutat att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

Krav och regler för byte till sommardäck

Det görs undantag från ovan nämnda datum, om det fortfarande finns snö och is som skapar hala vägar och svåra vägunderlag. I dessa fall kan du behålla dubbdäcken på bilen tills det blir varmare och det inte längre finns någon risk för att det bildas isiga och hala vägar.

Om du å andra sidan kör med dubbfria vinterdäck på vintern behöver du inte förhålla dig till ett specifikt datum eller någon tidsfrist för att byta till sommardäck. Här måste du själv avgöra och bedöma när du bör och kan byta ut däcken. Om du ser att det inte längre är någon risk för fler dagar med minusgrader eller snö och is på vägarna, kan du tryggt byta ut de dubbfria vinterdäcken så snart vädret tillåter.

Varför bör jag byta till sommardäck?

Även om det är upp till dig att bestämma när du ska byta från dubbfria vinterdäck till sommardäck på bilen, bör det göras så snart vädret tillåter. Eftersom du inte har ett specifikt datum att förhålla dig till, är det lätt hänt att fördröja däckskiftet för länge, vilket snabbt kan skapa farliga situationer på vägen. Detta beror på att dubbfria vinterdäck är anpassade efter vinterförhållanden, har en mjukare gummikomposition och en annan däckprofil än sommardäck. Det betyder att däcken blir för mjuka när det blir varmt ute, vilket minskar däckets greppförmåga och ökar rullmotståndet. Om du kör för länge med vinterdäck på bilen kommer du snart att märka att däckens köregenskaper förändras, och därför bör sommardäcken sättas på bilen så snart som möjligt.

Kontrollera däcken

Innan du byter till sommardäck på bilen, se till att däcken faktiskt håller en till säsong på vägen. Du gör detta genom att kontrollera däckens mönsterdjup och ålder. Sommardäcken bör ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men ett djupare mönsterdjup på upp till 3 mm rekommenderas. Om sommardäcken är äldre än 5 år bör de oavsett bytas ut.

Utför däckbyte

Vill du ha hjälp med däckbyte på din bil? Vi på Viking kommer hem till dig eller där du befinner dig och byter däcken på din bil. Vi kommer också att kontrollera att däcken är i gott skick och kan köras säkert på vägen under vår- och sommarsäsongen. Kontakta oss på 020 100 100 för information om priser och erbjudanden för däckbyte i ditt område.

Bilbatteri

Tecken på ett dåligt bilbatteri

Ett uppenbart tecken på att bilbatteriet är dåligt är när du inte får igång bilen, eller har problem med att starta den. Om du hör ett klickande eller tickande ljud när du vrider på nyckeln för att starta bilen, är det en tydlig indikation på att batteriet är dåligt och kan behöva bytas ut. Många tror att det här är ljud från bilens startmotor eller generator, men detta är vanligtvis inte fallet. Försök starta bilen med startkablar, och om du fortfarande inte får igång bilen är problemet troligtvis batteriet.

Livslängd på bilbatteriet

För en personbil varierar bilbatteriets livslängd och beror till stor del på dess användning och underhåll, men den genomsnittliga livslängden är på 5 år. Korrekt underhåll kan förlänga livslängden, medan dåligt underhåll kan förkorta livslängden och göra att batteriet snabbt försämras och slutar fungera.

Testa bilbatteriets skick

För att testa bilbatteriets tillstånd kan du använda en multimeter, även kallad en voltmeter. Med detta kan du mäta spänningen i batteriet och kontrollera att den är tillräcklig. Normal laddningsspänning för ett 12V bilbatteri bör vara från 14,2V till 14,4V vid 25 °C.

Behöver du byta ut bilbatteriet?

Om du behöver ett nytt bilbatteri, hjälper vi på Viking dig med både leverans och byte av bilbatteriet. Med bakgrund i bilens registreringsnummer kontrollerar vi vilket bilbatteri som passar din bil. Om vi inte har rätt batteri tillgängligt kommer vi att beställa batteriet och möta upp dig för installation, så snart rätt batteri är på plats -vanligtvis redan samma dag. Kontakta oss på telefon 020 100 100 för att beställa batteribyte till din bil.

Uppdaterad 19. januari 2023