Bilsemester i Sverige i sommar? Här är restipsen du behöver!

Rött hus med vita knutar och en flaggstång med en svensk flagga hissad, på en ö i skärgården.

Bilsemester är den perfekta semesterformen för de flesta människor – oavsett om ni är en familj med små barn eller ett par som reser själva. Flexibiliteten som en bilsemester ger är något helt annat än man får på en flygresa till sydligare breddgrader, men det är samtidigt en frihet som kan vara lite för mycket att ta in.

För vart ska man egentligen resa? För att hjälpa dig komma igång har vi samlat ett antal platser, jämnt fördelade över hela Sverige, som antingen kan vara huvudresmålet för sommarens semesterresa – eller en av flera platser som ni kan besöka på semestern.

Innan du reser är det dock smart att gå igenom bilen en extra gång för att vara säker på att den är i bra skick innan du påbörjar semestern. (https://vikingsverige.se/gor-bilen-redo-infor-sommarens-bilturer-viking-sverige/) Det är trist att bli stående på vägrenen i sommarvärmen när du egentligen hade sett fram emot att få uppleva fantastisk natur eller äta en glass i en charmig småstad.

Det är också viktigt att komma ihåg att du faktiskt är på semester. Stressa inte upp dig om det är mycket trafik, och se till att alltid ha lite mat och dryck till hands i bilen. Då blir resan garanterat trevligare för alla i bilen, och du undviker farliga situationer som kan uppstå när man känner sig stressad. Ett särskilt viktigt säkerhetstips på sommarsemestern är att ta rejäla pauser – helt innan du blir trött.(https://vikingsverige.se/sakerhetstips-till-bilsemestern-i-sommar-viking-sverige/)

Norrland

Höga kusten

Röda hus med vita knutar längst vattnet vid Höga kusten.

I allra sydligaste Norrland hittar du Sveriges enda naturarv som finns med på UNESCOs världsarvslista. Den speciella kusten gör att du med blotta ögat kan se hur landet har stigit efter den senaste istiden. Här har landet stigit sig närmare 300 meter – vilket är en av de största landhöjningarna i världen.

Området erbjuder fantastiska naturupplevelser – både på fastlandet och mellan de mer än 5 000 öarna som finns i området. Längs hela kusten hittar du också vandringsleder som är uppdelade i praktiska turer, så att du kan uppleva delar av den och komma tillbaka till bilen på en dag. Från E4 kan du också uppleva mycket av kusten från bilen – med goda möjligheter till övernattning på flera platser längs vägen.

Torneälven

Drömmer du om några lugna dagar med vildmark, fiske och kvällar runt lägerelden? Då bör du sätta kurs mot Torneälven på din billsemester. Den berömda laxälven, som räknas som en av Sveriges bästa, sträcker sig från norska gränsen till norra änden av Bottenviken och erbjuder på helt unika naturupplevelser.

I närområdet kan du också lära dig mer om den samiska kulturen och uppleva hur midnattssolen påverkar både dig och naturen omkring dig. Eller vad sägs om att prova på några lokala delikatesser tillverkade på kortlivade råvaror med långa traditioner?

Åre

Grupp med människor på ett fjäll vid Åre.

Även om Åre främst är känt för sina vinteraktiviteter, finns det mycket att uppleva i området också när träden är gröna och temperaturen somrig.

Oavsett om du föredrar lugna fjällturer till fots eller actionfyllda aktiviteter som terrängcykling och zipline, är Åre den perfekta platsen att tillbringa några dagar på semestern. Tack vare den väl utbyggda infrastrukturen behöver du heller inte slita ut dig för att komma till toppen av berget – och det finns gott om övernattningsmöjligheter i alla prisklasser i området.

Vill du ha mer än bara natur, finns även den charmiga staden Östersund en kort bilresa bort. Här hittar du ett stort utbud av restauranger, kaféer och upplevelser för alla åldrar.

Svealand

Stockholm

Bild av centrala Stockholm.

Huvudstaden erbjuder mer än du kanske tror – oavsett om du föredrar nattliv, museer eller lugna dagar i skärgården. Gamla Stan är charmig, men något av det allra finaste med Stockholm är kanske skärgården. Ta en båt ut till någon av de 24 000 öarna och njut livets lata dagar med glass, bad och sol. Fjäderholmarna är en perfekt plats att börja på – endast 20 minuter med båt från centrum.

För barnen finns det en mängd saker att göra – från Gröna Lund och Junibacken till Tekniska Museet eller en tur till den populära lekplatsen Ivar Los Park på Södermalm.

Karlstad

Bild på Karlstad ovanifrån.

Där Klarälven möter Vänern kan du uppleva både kultur, stadsliv och historia i Sveriges soligaste stad – på lands och till sjöss. De populära båtbussarna ger dig möjlighet att utforska Karlstad och närområdet från vattnet till priset av en bussbiljett. Ett perfekt sätt att tillbringa en solid förmiddag.

Inre Hamn är perfekt för de vuxna som vill avnjuta en bättre middag och få något gott i glaset, medan Sundstabadet garanterat kommer att vara en succé hos de yngre familjemedlemmarna. För den historieintresserade kan bland annat Brigadmuseet och relativt nyrenoverade Värmlands museum bjuda på intressanta utställningar.

Trosa

Gult hus och båtar vid kanalen i Trosa.

Trosa är garanterat en av Sveriges charmigaste småstäder. Från det lilla rådhuset på torget till ån som flankeras av vackra och välbevarade trähus i alla regnbågens färger. Det är omöjligt att inte komma i sommarstämning med en promenad längs ån och göra ett stopp hos Bomans glassbar för en hemgjord glass i solen.

Skärgården utanför Trosa erbjuder också en mängd vackra upplevelser. Vad sägs om att hyra en kajak för att utforska de många små öarna – eller paddla upp för ån till insjön Sillen.

Det finns gott om övernattningsmöjligheter i området – vare sig du föredrar ”glamping” för vuxna eller ett klassiskt hotell mitt i den lilla staden.

Götaland

Bohuslänskusten

Liten by vid havet i Bohuslän.

Årets sommar blir speciell för många av orterna längs Bohuslänskusten. De vackra småstäderna som ligger som på ett pärlband besöks vanligtvis av många semesterfirare från grannlandet i väster, men i år blir trycket förmodligen lägre – och desto mer plats för hemestrande svenskar.

Hela vägen från norska gränsen till Göteborg hittar du små, vackra städer med en speciell atmosfär och en vacker skärgård som ber om att utforskas. Fjällbacka, Marstrand och Smögen är bara några av höjdpunkterna utmed kusten, men det finns även mindre öar och platser som är perfekta för att njuta av sommaridyllen.

Oavsett om du föredrar att övernatta i den egna husbilen, husvagnen, på hotell eller i stuga, finns det otaliga övernattningsmöjligheter längs hela kusten – från lyxhotell till enkla, prisvärda campingplatser.

Göteborg

Bild som visar Göteborg ovanifrån.

Sveriges näst största stad erbjuder upplevelser för både stora och små – från berg- och dalbanorna och kaninerna på Liseberg till historia på Sjöfartsmuseet.

När solen skiner visar sig Göteborg från sin allra bästa sida. Det är också då som du kan njuta av skärgården som omger staden, och det finns flera organiserade båtturer som enkelt låter dig uppleva den unika naturen. Vad sägs om en sälsafari som på sommaren låter dig få syn på små, söta babysälar ute i naturen?

Skärgården gör också att maten är i världsklass – speciellt om du väljer fisk och skaldjur. Här hittar du allt från klassiska räksmörgåsar till moderna restauranger som kommer att ge dig helt unika upplevelser.

 

Öland

Ett fyrtorn på öland blickar ut över havet.

Som en av Sveriges mest solsäkra platser ger Öland nästan garanterat sommarkänsla. De kritvita stenarna är perfekta för solning och ett svalkande bad i havet, och om du vill utforska ön kan en cykeltur vara en bra lösning för hela familjen.

På Borgholms slott kan barnen gå på riddarskola och Eketorps fästning är perfekt för att läsa sig mer om vikingarna som höll till här för 1500 år sedan. Har du barn som gillar bilar är Lådbilslandet en garanterad succé. Här kan de minsta testa sina förarkunskaper i äkta miniatyrlastbilar – och de får naturligtvis ett körkort efteråt.

Över hela ön hittar du hotell i olika prisklasser, campingplatser, semesterlägenheter och uppställningsplatser för husbilar. Det saknas med andra ord inte alternativ – oavsett vad du föredrar.

Uppdaterad 19. januari 2023