Bogsera bilen – detta är viktigt att tänka på

Man från Viking bärgningstjänst bogserar en blå bil.

Om en bil har havererat och inte längre kan köra för egen maskin, kan du behöva bogsera den till en verkstad eller om det finns risk för farliga situationer. Om du bogserar bilen själv, dvs utan bilbärgare finns det några viktiga regler som du måste följa och som du måste tänka på innan du börjar bogsera.

Regler vid bogsering av bil

Om du ska bogsera bilen själv med hjälp av ett annat fordon, finns det några regler som du måste vara medveten om innan du sätter igång. Det första är att ta hänsyn till vikten på de båda fordonen. Bilen som har havererat får inte väga mer än 2 gånger så mycket som fordonet som bogserar. Om fordonens vikt inte är under den högsta tillåtna för bogsering, måste bilbärgare tillkallas.

Vid bogsering måste den havererade bilen ha både bromsar och styrning som fungerar optimalt, eftersom bilen måste ha en förare som bromsar och styr under bogseringen. Det är inte tillåtet att bogsera på motorvägen, och den högsta hastighet du får köra i är 30 km/h. Du får endast bogsera ett fordon i taget om du använder godkänd bogserlina. Avståndet mellan fordonen får inte vara mer än fyra meter. Om avståndet är mer än två meter måste bogserlinan märkas ut tydligt.

Så fäster du bogserlinan

Bilens bogserkrok ligger vanligtvis i bagageutrymmet. Detta är ett långt metallföremål med en skruv i ena änden och en ögla i den andra. Många bilar har ett krokfäste dolt bakom ett lock i stötfångaren. För att lirka upp locket kan du behöva ett smalt och vasst föremål, till exempel en kniv. Bogserkroken fäst sedan i krokfästet.

Om bilen som bogserar har dragkrok rekommenderas att du använder denna, eftersom många bilar har krokar som endast är godkända för att dra bilar på plan mark och utan någon extra vikt i form av bagage eller passagerare.

Var försiktig när du bogserar en bil med automatlåda

Om bilen som ska bogseras har automatlåda, måste du vara mycket försiktig för att undvika omfattande och dyra skador. Vi avråder i princip från bogsering av bilar med automatlåda. Tillkalla hellre vägassistans (https://vikingsverige.se/bestall-vagassistans/) för säker transport av bilen. Detta beror på att automatlådan på sådana bilar får sin smörjning från motorn när den är igång. Det betyder att när du bogserar en bil med motorn avstängd så roterar växlarna med hög kraft utan att de smörjs. Detta kan få till följd att växellådan förstörs, med höga reparationskostnader som resultat.

Om det är nödvändigt eller om du ändå bogsera en bil med automatlåda, kan du göra detta om du är försiktig. Bilen kan bogseras kortare sträckor på 1-2 kilometer och med en hastighet på cirka 25 km/h. Även om detta följs finns det risk för skador på bilen.

Viking hjälper dig med bogseringen

Vikingbil bogserar en vrakbil.

Viking utför bogsering av personbilar, motorcyklar, lastbilar och andra typer av fordon. Kontakta oss på telefon 020-100-100 så är vi snabbt på plats för att hjälpa dig oavsett tid på dygnet.

Det är viktigt att reglerna för bogsering följs. I situationer där fordonet inte faller inom bestämmelserna ovan hjälper vi på Viking till med bogsering till verkstaden. Vi transporterar ditt fordon genom att dra det eller lyfta upp det på ett av våra specialanpassade servicefordon. Vi utför bogsering av personbilar, motorcyklar, lastbilar och andra typer av fordon. Kontakta oss på telefon 020-100-100 så är vi snabbt på plats för att hjälpa dig oavsett tid på dygnet.

Uppdaterad 19. januari 2023