Invändig biltvätt – såhär rengör du bilen rätt och effektivt

En hand vaskar dashboardet på innsidan av en bil.

För många är det självklart att bilen ska vara skinande ren på utsidan, men de glömmer att interiören är lika viktig. Invändig tvätt av bilen har inte bara med komforten att göra, det är också viktigt för trafiksäkerheten, till exempel genom att man tvättar vindrutan på rätt.

Om du håller din bil ren på insidan, tar också bättre hand om interiören, vilket gör att du undviker en värdeförlust när du ska sälja bilen.

Naturligtvis är det ibland tillräckligt att snabbt köra över med en dammsugare och fuktig trasa, men med jämna mellanrum bör insidan få en lika bra och noggrann rengöring som utsidan.

Här är den kompletta guiden till en effektiv invändig rengöring av din bil.

Så här tvättar du bilen på insidan

1. Utrustningen du behöver

Det finns många produkter på marknaden som hjälper dig med den invändiga biltvätten, men du kommer långt med saker du redan har hemma: En dammsugare, en borste, bra mikrofiberdukar, milda tvättsprayer, salmiak och lite diskmedel är de viktigaste sakerna du behöver för en bra invändig tvätt, och sen kan du själv välja hur många extra specialprodukter du vill investera i.

Om du köper specialprodukter, såsom interiörschampo, textilrengöringsmedel eller läderrengöringsmedel, var noga med att läsa bruksanvisningen så att du är säker på att produkterna passar till din användning. Det är också viktigt att komma ihåg att milda produkter alltid är bäst.

2. Rengör mattor

Bilmattor rengörs.

Börja med att ta ut golvmattorna. Dessa ligger inte där för att se bra ut, utan ska förhindra att smuts och fukt kommer i kontakt med mattor och textilier, och därför är det viktigt att de är rena, hela och torra.

Börja med att skölja dem med en högtryckstvätt eller trädgårdsslang och tvätta dem sedan med tvål och vatten. Om mattorna är mycket smutsiga, till exempel på vintern, kan det vara en god idé att börja med en runda avfettningsmedel innan du fortsätter med att spola av och tvätta dem.

Rena mattor är grundläggande när du gör bilen redo inför sommaren. Salt, lera och fukt från vintern måste tas bort för att undvika dålig lukt och i värsta fall att det bildas fläckar som du inte får bort. Kontrollera också att mattorna är hela och inte för slitna, i vilket fall de bör bytas ut.

Låt mattorna torka medan du tar hand om resten av tvätten. Kom ihåg att de ska vara helt torra innan du lägger tillbaka dem.

3. Städa i bilen

Det kan låta som en självklarhet, men var noga med att städa bort allt skräp och andra lösa saker i bilen innan du börjar med rengöringen. Nöj dig inte med det du ser vid första ögonkastet, utan titta också under och mellan sätena och i andra tomrum. Det är otroligt vad vi lyckas tappa eller glömma när vi är ute och kör.

Ta ut bilbarnstolar och andra lösa föremål som kan vara i vägen när du börjar dammsuga och tvätta på insidan. Ju bättre ordning det är, desto lättare blir resten av jobbet.

Slutligen tar du hand om bagageutrymmet. Städa det ordentligt och ta ut alla lösa saker, så att du även här kommer till överallt när du börjar dammsuga.

4. Dammsug ordentlig

Person dammsuger insidan av en bil.

Börja med att dammsuga hela bilen, inklusive bagageutrymmet, noggrant. Det gör resten av rengöringen mycket enklare för dig.

De flesta vet att vintermånaderna kräver att man är extra noggrann med den utvändiga biltvätten, men även insidan av bilen smutsas ner med salt och grus under den här tiden på året.

Börja med att dammsuga dörrar, instrumentbrädans mittkonsol, mugghållare och förvaringsfack. Var noga med skrymslen och vrår mellan sätena och sprickorna mellan sittdynorna, där mycket damm och smuts ofta samlar sig.

Avsluta med en grundlig runda på golvmattan. Ta dig tid att flytta sätena fram och tillbaka, så att du kan komma åt ordentligt.

5. Tvätta vindruta, fönster och speglar

Invändig tvätt av vindrutan är viktig för god sikt och bör göras regelbundet. Förutom vanligt damm och fläckar lägger det sig en film med smuts och fett, vilket leder till flammighet och dålig sikt.

För att få vindrutan helt ren är det smart att låta sprayflaskan ligga och istället använda en hink varmt vatten med lite salmiak och en droppe diskmedel. Salmiak och diskmedel löser upp fettet i filmen som lägger sig på rutan och är därför perfekt för att tvätta vindrutan både utvändigt och invändigt.

Tvätta vindrutan med en mjuk mikrofiberduk och torka omedelbart med en annan torr trasa, så att det inte blir några ränder. Eftersom vindrutan är stor, kan det vara en bra idé att dela upp jobbet i två delar och ta dig an en del i taget – det gör jobbet enklare.

När du är klar med vindrutan, kan du använda samma tvätteknik på resten av fönstren och backspegeln.

God sikt är så viktigt för säker körning att när du håller på med att tvätta vindrutan, kan du ta chansen att även leta efter repor och stenskott, samt kontrollera att vindrutetorkarna fungerar som de ska eller om de behöver bytas ut.

6. Tvätta instrumentpanelen

Instrumentpanel på bil tvättas.

Instrumentpanelen och skärmar är typiska dammsamlare, men samtidigt är det inte här du vill använda för mycket vatten eller spray. Det enklaste är att spruta lite universalspray på en fuktig trasa och torka över. Se till att trasan endast är fuktig, och inte våt.

Se till att du tar alla ytor, rattar, brytare och instrument, och kom ihåg att de flesta rattar kan justeras in och ut, så att du kommer till överallt.

Slutligen går du över alla skärmar och andra ytor som kan bli flammiga med en mjuk trasa. Se till att tvålen eller sprayen du använder är mild och inte innehåller slipmedel, och spraya aldrig direkt på skärmen, utan ta det direkt på trasan.

7. Tvätta ratten

Ratten är det du rör vid oftast i bilen, och den kan vara en riktig bakteriebomb. Förutom att regelbundet dra över den med en fuktig trasa, är det smart att då och då ta sig tid att rengöra den ordentligt. Även här kan du använda universalspray på en fuktig trasa, eller så kan du välja att köpa ett interiörschampo.

Om du har en läderratt, bör du använda ett läderrengöringsmedel som verkligen går in i materialet. Kom ihåg att avsluta med lite läderkräm för att hålla lädret mjukt, men var försiktig så att du inte använder för mycket, för då kan lädret blir halt och svårt att hålla i.

8. Tvätta och rengör bilsäten och bilbarnstolar

Ofta räcker det med en ordentlig runda med dammsugaren på sätena, och eventuellt kan du också dra över med en fuktig trasa, men även här är det bra att rengöra ordentligt med jämna mellanrum – de blir ofta smutsigare än vi tror. Använd ett bra interiörschampo och följ dessa instruktioner noggrant.

Börja med att leta efter extra fula fläckar. Börja med att spraya lite rakt på fläcken och låt det verka i några minuter, skrubba sedan ordentligt med en interiörskrubb eller annan borste och torka sedan av med en mikrofiberduk.

När fläcken är borta, fortsätter med resten av sätena. Använd inte mycket schampo och var noga med borsten.

Om du har bilbarnstolar, ger du dem samma behandling som bilsätena.

Om du har lädersäten, använder du först ett läderrengöringsmedel och sedan en läderkräm som återfuktar lädret.

Välj alltid milda rengöringsmedel, om du inte nöjer dig med bara vatten.

9. Tvätta dörrkarmar, mattor och bagageutrymmet

Det är viktigt att tvätta dörrkarmar och trösklarna året runt, men särskilt på vintern bör du vara noga med att ta bort all lera, salt, smuts och fukt. Om detta får ligga kvar för länge, kan det i värsta fall börja rosta, så var noga här.

Använd en fuktig trasa och en mjuk borste om det behövs. Om det är så smutsigt att du vill ha lite extra kraft, kan du använda lite interiörschampo. När du är klar med tvätten, är det viktigt att du torkar över ordentligt, så att det inte är fuktigt någonstans.

Om mattorna och bagageutrymmet inte är så smutsiga, räcker det med ordentlig dammsugning, eller så kan du gå över med en fuktig trasa.

Om det fortfarande är fläckigt och smutsigt efter detta, kan du använda lite av samma typ av interiörschampo som du använde på sätena. Extra envisa fläckar får en egen omgång med schampo och borste.

När du är klar med tvätten, kan du lägga allt på plats igen. Kom ihåg att ta en sista titt så att allt är helt torrt, så att du inte lämnar någon onödig fukt.
Om du har tagit ut bilbarnstolar före du satte igång med tvätten, kan du nu passa på att kontrollera att bilbarnstolen är korrekt och ordentligt fastsatt.

Efter invändig tvätt

När du är klar med den invändiga tvätten, kan du vidta några åtgärder för att göra jobbet snabbare och enklare för dig själv nästa gång, och som hjälper till med det övergripande underhållet av bilen.

Till exempel kan du köpa bra produkter som tar hand om instrumentpanelen och impregnering som skyddar dina säten – oavsett om det handlar om textil eller läder. Om du tar dig tid att göra detta då och då, kommer du att hålla interiören snygg längre och tvättjobbet blir mycket lättare.

För vissa kan det vara aktuellt att göra något åt lukten i kupén, till exempel om du har hund eller röker. Det enklaste sättet att göra detta på är genom att byta pollen-/allergifilter och rengöra luftkonditioneringssystemet. Det finns bra rengöringsprodukter att köpa, eller så kan du anlita någon som gör det åt dig, om du inte vill göra det själv.

När du ändå håller på med en så pass grundlig tvätt som denna, kanske du vill utföra några extra steg, särskilt om tvätten är en del av att få din bil klar för vintern. Ta till exempel några minuter för att kontrollera däcktrycket och mönsterdjupet. Det går snabbt, och då vet du att du kan sätta dig i en bil som är både ren och säker.

Vanliga frågor och svar

Sammanfattning: Invändig biltvätt

  • Regelbunden invändig biltvätt är bra för att bevara interiören, trafiksäkerheten och komforten.

  • Starta tvätten med att rengöra golvmattorna, så att de hinner torka ordentligt medan du tvättar resten.

  • Städa bilen ordentligt innan du börjar dammsuga och tvätta, lösa föremål kan i värsta fall skapa farliga situationer under körning.

  • Dammsug hela bilen, inklusive bagageutrymmet, noggrant. Detta gör resten av rengöringen mycket enklare för dig.

  • Tvätta vindruta, fönster och speglar noga. En ren vindruta är viktig för trafiksäkerheten.

  • Var försiktig med fukt på instrumentbrädan och där det finns elektronik. Spraya rengöringsmedel på trasan, inte direkt på instrumentbrädan.

  • Ratten är det du rör vid oftast i bilen, och den kan bli en bakteriebomb. Tvätta den regelbundet med en fuktig trasa eller ett interiörschampo.

  • Tvätta och rengör bilsäten och bilbarnstolar med lämpligt rengöringsmedel. Lädersäten behöver specialprodukter.

  • Tvätta dörrkarmar, mattor och bagageutrymme noggrant, särskilt på vintern, eftersom salt, grus och lera kan skada interiören och i värsta fall leda till rost.

Är det något annat du undrar? Du kan hitta svaret i vår FAQ. Kom ihåg att Viking är redo att hjälpa dig om du stöter på problem. Beställ vägassistans dygnet runt på 020-100-100.

Uppdaterad 3. oktober 2023