Så byter du vindrutetorkare själv

Person byter vindrutetorkare.

Att byta vindrutetorkare kan vara en billig investering i säkerhet, och det är kanske enklare än du tror att göra det själv.

Parallellt med att temperaturen sjunker kommer även mörker och regn. Kombinationen av dessa kan göra att sikten blir dålig – och om vindrutetorkarna inte fungerar optimalt blir sikten ännu sämre än den bör vara.

Om du behöver byta vindrutetorkare ofta beror på hur ofta och hur de används, men det kostar inte många hundralappar och de är därför en billig försäkring att göra det en gång om året. Vissa rekommenderar till och med att du byter vindrutetorkare samtidigt som du byte hjul – det vill säga två gånger om året.

Ett säkert tecken på att vindrutetorkarna behöver bytas är att de börjar låta. Bilen kan alstra flera olika ljud – och vissa av missljuden bör du ta på större allvar än andra. Ett gnisslande ljud när du använder vindrutetorkarna är ett av de vanligaste missljuden i bilen.

Lyckligtvis är det både billigt och enkelt att byta ut vindrutetorkarna på bilen själv. Det tar inte mer än några minuter att byta ut de gamla, och du behöver heller inte vara särskilt teknisk för att kunna göra det.

De flesta moderna bilar varnar dig genom att en varningslampa tänds om saker som bromsar, olja eller annat behöver bytas ut – men detta gäller för närvarande inte vindrutetorkarna. Därför gäller det att vara uppmärksam själv.

Instruktioner för hur man byter vindrutetorkare.

Foto: Volvo

Det finns en lång rad fästmekanismer för vindrutetorkare som varierar lite mellan olika märken och modeller, men de flesta lossas genom att man lyfter på en plastdel och drar av torkaren eller trycker in en eller två plastknappar.

Den mest traditionella varianten har en krok på torkararmen där torkarbladet passar in. En plastklämma säkerställer att torkarbladet sitter fast ordentligt, och det är också denna du måste lyfta upp för att lossa torkarbladet. På bilar där du ska klämma på plastknappar för att lossa torkarbladet finns det i regel tydliga hål i torkararmen som annars är av metall.

I de flesta fall är det enkelt att komma åt vindrutetorkarna, men på vissa moderna bilar är dessa placerade för långt ner när de inte används. Då har bilen ett serviceläge för vindrutetorkarna som måste aktiveras innan du byter. Detta görs antingen via en separat knapp eller genom att man aktiverar det i bilens menysystem. Här bör du kontrollera i instruktionsboken för din bil innan du sätter igång.

Kom ihåg att många bilar också har olika längd på vindrutetorkarna på höger och vänster sida. Se därför till att du monterar rätt torkarblad på rätt sida.

När du har bytt vindrutetorkarna kan det också vara smart att se över bilens lack. Det är nämligen smart att se till att lacken alltid är skyddad – och det är extra viktigt att du polerar och vaxar bilen på hösten för att skydda den mot vägsalt och smuts.

Hur man byter torkare

Det finns flera olika typer av torkare, men de två vanligaste är krokarm och rak arm. Nedan visar vi dig hur du monterar dessa steg för steg:

Så byter du vindrutetorkare med krokarm

Person byter vindrutetorkare.
 • Sätt eventuellt vindrutetorkarna i serviceläget.
 • Lyft ut torkararmarna från rutan innan du börjar.
 • Lyft upp plastklämman
 • Ta bort den gamla vindrutetorkaren genom att dra den nedåt
 • För in det nya torkarbladet i kroken
 • Tryck ner plastklämman för att fästa torkarbladet
 • Lägg ned vindrutetorkarna försiktigt mot rutan
 • Inaktivera eventuellt serviceläge för vindrutetorkarna

Så byter du vindrutetorkare med rak arm

Person med vita handskar byter vindrutetorkare.
 • Sätt eventuellt vindrutetorkarna i serviceläget.
 • Lyft ut torkararmarna från rutan innan du börjar.
 • Tryck in plastknapparna uppe på eller på sidan av torkararmen
 • Ta bort det gamla torkarbladet
 • Sätt i det nya torkarbladet och se till att plastknapparna går in i hålen
 • Det ska höras ett tydligt klick när torkarbladen sitter fast
 • Lägg ned vindrutetorkarna försiktigt mot rutan
 • Inaktivera eventuellt serviceläge för vindrutetorkarna

Hitta rätt vindrutetorkare

Att gå in i en butik som säljer vindrutetorkare kan kännas överväldigande. Det finns otaliga modeller i olika längder och med olika fästmekanismer.

De allra flesta butiker har dock gjort det enkelt för dig som konsument att hitta rätt vindrutetorkare – antingen genom att du söker på din bilmodell eller genom att du helt enkelt knappar in bilens registreringsnummer.

Om inte butiken har en lättillgänglig översikt eller möjlighet för att knappa in registreringsnumret, kan de som arbetar i butiken i regel hjälpa dig att hitta rätt vindrutetorkare.

Innan du går in bör du dock dubbelkolla längden på torkarbladen som sitter på bilen idag. Då är du helt säker på att längden på de nya vindrutetorkarna blir rätt.

Uppdaterad 3. oktober 2023