Därför bör du polera bilen på hösten

Glad man som polerar sin bil.

Att tvätta och polera bilen är för många ett säkert tecken på att det är vår, men experterna menar att du hellre bör flytta den årliga poleringen till hösten.

Det bästa är naturligtvis att skydda bilen både på våren och hösten men om du måste välja ett tillfälle så är hösten fortfarande de bästa tillfället att välja . Anledningen till att det är bättre att se till att bilen får extra vård på hösten är i grunden enkel:

Bilen utsätts för mycket större påfrestningar i form av smuts, luftburet damm och salt under vintern än på sommaren. Om du har en nypolerad bil med bra vaxskydd på hösten blir bilen både lättare att hålla ren under vintern och bättre skyddad mot rost och andra färgproblem.

Du kan ha samma rutin på våren och hösten, men på våren är det viktigaste att tvätta ordentligt så att du kan ta bort all fulhet som har fastnat under vintern.

Så här gör du bilen redo för hösten

  • Spraya på avfettning

  • Applicera skum över avfettningsmedlet

  • Spola med högttryck

  • Tvätta med mikrofiberhandske och bilschampo

  • Använd metallpartikelborttagare

  • Polera med maskin eller för hand

Vax är viktigare än polering

Hand som polerar bilen med vax.

Vax är viktigare än polering

För många är bilvård synonymt med polering, men det är inte polering som är det viktigaste för att skydda bilen.

Polering handlar egentligen om att ta bort repor genom att slipa ner färgen. Du kan naturligtvis göra detta om du vill och det behövs, men det är viktigare att skydda färgen från skador med vax eller annat skydd.

När det gäller vilken typ av skydd du väljer handlar det om hur mycket arbete du vill lägga in och hur intresserad du är av bilvård.

Det enklaste sättet är att använda en så kallad allt-i-ett-polermedel. Dessa ger lite skydd, lite extra glans och tar bort några repor. Om du vill ha lite bättre skydd är ett sprayvax en bra lösning för dem som vill ha det relativt enkelt. De är bara för att spraya på och torka av. Du kan också arbeta mer grundligt med ett mer traditionellt vax.

Oavsett vad du väljer, både vad gäller pris och arbetsmängd, är det viktigaste att du gör något – för oavsett vilken typ av skydd du lägger på färgen är det mycket bättre än inget skydd.

Tvätta noggrant först

Röd bil med bilshampo.

Innan du börjar polera och måla skydd är det dock viktigt att bilen är helt ren. Diskbänken är också en viktig del av att skydda bilen, eftersom den säkerställer att du blir av med all fulhet som fastnar i färgen

Det första du bör göra är att använda ett ordentlig avfettningsmedel. Sedan kan du lägga skum direkt på det innan du sköljer av det.

Nästa steg handlar om handtvätt – och är ett av de viktigaste stegen i tvättprocessen. För även om det kan se relativt rent ut med endast tvål och en högtryckstvätt, är det nödvändigt med en tvätt för att göra bilen ordentligt ren.

Använd ett bilschampo och en mikrofibertvätthandske. Sedan kan du ta bort det tunna lagret av lort som sätter sig på utsidan av färgen, att tvätta för hand är faktiskt det enda sättet att bli av med det.

För höst- och vårtvätt är det också viktigt att arbeta noggrant med en metallpartikelborttagare efter tvätt. Det betyder att du kan ta bort metallrester som håller fast vid färgen och som kan utvecklas till rost över tiden.

Dessa uppstår bland annat från metall ,från dubbade däck och se syns extra tydligt på vita bilar. Det ser ut som små rostfläckar,det är dock inte bilen som är rostig – men de kan utvecklas om det sitter kvar länge.

När du väl har genomgått denna noggranna tvättprocess är det viktigt att allt arbete inte är förgäves. De starka kemikalierna tar bort mycket av det skydd som färgen har, så du måste lägga till nytt skydd i slutändan.

Här kan du använda traditionellt vax som appliceras för hand eller med maskin – eller så kan du använda ett modernt sprayvax.

Uppdaterad 20. januari 2023