När måste jag byta till vinterdäck?

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. (källa: Transportstyrelsen)

Eftersom väderförhållandena längst upp i norr och i södra Sverige är mycket olika, och vintern som regel kommer tidigare i den norra delen av landet än i den södra, finns det skillnader för när du behöver byta däck på bilen. För mer information om vad som gäller för vinterdäck, se www.transportstyrelsen.se/vinterdack. Med andra ord är du skyldig att ha däck som är lämpliga för rådande körförhållanden. Bra och rätt däck är viktigt för att upprätthålla trafiksäkerheten, och du bör därför byta till vinterdäck i god tid innan den första snön lägger sig.

Om du vill ha hjälp med att skifta däck på din bil, hjälper vi på Viking Räddningstjänst dig. Om vi har ledig kapacitet för det, kommer vi hem till dig eller där du befinner dig och byter däck på din bil. Kontakta oss på telefon 020-100-100 för information om priser och erbjudanden i ditt område.

Relaterade frågor och svar