4 tips för att slippa dött batteri

Man byter batteri på bil.

Dött bilbatteri är den vanligaste orsaken till behov för starthjälp, speciellt under de kalla vintermånaderna. Det är flera tusen svenskar som årligen upplever misslyckade försök till att få igång bilen. Vrider du om nyckeln eller trycker på startknappen och det enda som hörs är ett klick, är det med stor sannolikhet batteriet som är dött.

Underhåll som säkrar batteriets livslängd

Ett bilbatteri har en gjenomsnittlig livslängd på 5 år. Tiden kan vara både kortare och längre baserat på hur du underhåller batteriet genom åren. Nedan har vi samlat 4 tips för hur du kan undgå att bli stående med ett dött batteri.

1. Investera i en hemmaladdare

Märker du att batteriet är svagt när du startar bilen är det bra att ha en hemmaladdare. Svaghet i batteriet uppdagas enkelt genom att lyssna på bilen när du startar den. Är den trög och kräver lite mer tid att starta upp, är det tecken på att batteriet är svagt och behöver mer ström. En check av ladd- och vilospänningen visar också om bilbatteriet är svagare än det ska vara. En hemmaladdare till ditt bilbatteri löser enkelt dessa problem. Ett annat alternativ är att åka till en bensinstation för att få hjälp. Viking erbjuder kvalitetsladdare från Exide till ditt bilbatteri.

2. Unvdik att utsätta batteriet för köldgrader under längre tid

Bilbatterier tycker inte om köldgrader, speciellt inte över längre tid. Försök därför, så långt det går, att hålla bilen borta från kylan. Var noga med att kolla batteriets ladd- och vilospänning. Är dessa låga kan det vara bra att ladda upp batteriet en eller två gånger under vintern för att hjälpa till att tackla kylan. En vilospänning som redan är nere på 50% kan definitivt ge problem i vinterkylan.

Man laddar ett bilbatteri.

3. Unvdik många korta turer samt att låta bilen stå oanvänd

Vid korta bilturer klarar inte batteriet att ladda upp, vilket gör att det försvagas. Får bilen även stå under längre perioder utan att användas tär det på batteriet. Undvik därför att använda bilen till korta turer på under 10 km, och se till att den används regelbundet, speciellt under vintern.

4. Håll batteriet rent

Ett smutsigt och dammigt batteri kan leda till krypström, vilket kan leda till en kortare livslängd. Kolla batteriet med jämna mellanrum, och om du ser att det börjar samla damm och smuts, torka av batteriet med en torr eller fuktig trasa.

Vid dött batteri hjälper vi på Viking dig där du är. Vi är tillgängliga på 020-100 100 – hela dygnet, i hela landet.

Uppdaterad 20. januari 2023