Däckbyte – när måste vinterdäcken på?

Höstlöv.

Hösten har varit här ett tag och vintern närmar sig med stormsteg. Detta innebär att det snart är dags att byta till vinterdäck på bilen, i god tid innan första snön faller. Det finns inget angivet datum för när detta måste göras, men det är fastsatt en period för när det är tillåtet att börja köra med dubbdäck på bilen i Sverige.

Krav på vinterdäck och datum för däckskifte

Bra och korrekta däck är viktigt för att bibehålla trafiksäkerheten, så du bör skifta till vinterdäck i god tid innan första snön faller. Vinterdäcken måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, och det rekommenderas att du kontrollerar detta ofta.

Mellan 1 december och 31 mars är det krav på vinterdäck enligt svensk lag, men det kan också vara så att körförhållandena både före och efter detta kräver att vinterdäcken tas på tidigare eller behålls längre. Dessutom är det tillåtet att använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april, oberoende av om snön har kommit eller om vägarna är hala.

Byt till vinterdäck i god tid innan första snön faller

För att undvika att snöfallet kommer som en överraskning tidigt en onsdag morgon, när du fortfarande har sommardäck på bilen och du skulle vilja ta bilen till arbetet, är det klokt att följa väderleksrapporterna. Om snön har kommit innan du har hunnit byta ut däcken på bilen, bör du låta bilen stå tills den har fått av sommardäcken och vinterdäcken sitter på. De flesta olyckor inträffar när det första snöfallet kommer, vilket beror på att många fortfarande kör med sommardäck på sina bilar.

Kontrollera däcken du ska byta till, innan du sätter dem på bilen

Innan du byter till vinterdäck på bilen bör du kontrollera att däcken håller en till säsong på vägen. Om du är osäker, kontrollera däckens mönsterdjup. Vinterdäcken bör ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, men utöver detta finns det också andra faktorer som bör tas i betraktning. Hur lång livslängd det är på däcken kan bland annat bero på körsträcka, körförhållanden och förvaring. Detta är några av de viktigaste faktorerna bundet till livslängden på dina vinterdäck.

Om däcken har varit exponerade för UV-strålning och solljus under förvaringen kan detta vara tillräckligt för att de måsta bytas ut. Om däcken har förvarats på en torr, sval och mörk plats kan du skona dem för en snabb åldringsprocess och därmed behålla däcken i flera säsongen innan de måste bytas ut.

Viking Sverige kan däck och däckbyte

Om du är osäker på om vinterdäcken håller en säsong till rekommenderar vi at du rådför dig hos professionella. Vi på Viking kan hjälpa dig att kontrollera dina däck. Om du får problem med bilen i vinter är vi på Viking redo att hjälpa dig. Har du behov för väghjälp kan du kontakta oss på telefon 020-100-100 eller beställa vägassistans direkt på vår webbplats.

Uppdaterad 23. januari 2023