Detta är vad de okända ljuden från dina bromsar på bilen betyder

Bil står parkerad vid havet i solnedgången.

Det kan finnas flera anledningar till varför ljud hörs från bromsarna och däcken. Detta betyder nödvändigtvisinte att bromsarna är slitna och behöver bytas ut. I många fall är det en sten eller något annat föremål som har lagt sig mellan bromsskivan och bromsskyddet. I dessa fall hörs ett konstant repande eller pipande ljud från däcket

Vid helt slitna bromsar är bromsbelägget borta och metallen på bromsklossarna träffar bromsskivan, som är gjord av stål. Detta ger ett skarpt och obehagligt skrapljud när du bromsar. I dessa fall måste bromsarna bytas ut så snart som möjligt.Vissa tillverkare har lagt till en ljudindikator i bromsklossarnas foder så att när de börjar bli slitna kommer det att börja repa från indikatorn som en varning. Detta ger gott om tid att byta ut bromsarna.

Hur lossar man främmande föremål från bromsskivorna ?

Skrap- och pipljud från ett av däcken handlar i många fall om ett föremål som ligger mellan bromsskivan och bromsskyddet. Ofta försvinner föremålet av sig självt, men man kan försöka köra bilen fram och tillbaka genom att först backa och sedan köra framåt och se om ljudet försvinner.

Om det inte gör det kan man använda något långt och tunt, till exempel en skruvmejsel, och försöka skjuta mellan bromsskivan och bromsskyddet och se om föremålet faller ut.

Om föremålet i däcket inte försvinner av sig själv eller om du inte får ut det kan du ringa oss på Viking på telefon 020 100 100 så hjälper vi dig vidare.

Uppdaterad 23. januari 2023