Gör bilen redo inför sommarens bilturer

Vikingbil står i ett gult rapsfält.

Årets semester väntar för många runt hörnet. Innan du påbörjar en längre biltur i sommar är det flera saker som är viktiga att tänka på och ta hänsyn till för att undvika problem med bilen. Vi i Viking är tillgängliga dygnet runt hela sommaren för att hjälpa till om du skulle få problem längs vägen.

Undvik problem med bilen i sommar

Oberoendeav om du ska tillbringa sommaren i stugan vid havet, i varmare strök, eller på en längre bilsemester, är det viktigt att vara uppmärksam på problem som kan uppstå med bilen genom sommarmånaderna. Vi i Viking upplever en betydande ökning assistans under semestern. Detta gäller särskilt vid tillfällen av punktering, feltankningar, startproblem, motorproblem, kollisioner, avkörningar eller andra tekniska fel.

En fullastad bil behöver mer luft i däcken

Högre fart och långa köravstånd bidrar till slitage på däcken och på bilen, men det många inte tänker på är att när bilen är fullastad med sommarens bagage, då kräver däcken mer luft. Har inte däcken tillräckligt med luft i förhållande till den tyngden bilen ska bära så får däcken en annan typ av slitage när bilen inte ligger rätt på vägen. Detta ökar risken för att däcken punkterar.Skulle du ha oturen att punktera på vägen till semesterdestinationen är detta något vi i Viking enkelt kan fixa på plats. Du kan läsa om vad du kan göra i en sådan situation här. (https://vikingsverige.se/punktering-orsak-och-reparation/)

En ökning av feltankningar under de varma månaderna

Feltankningar är också något vi i Viking ser en ökning av under sommarsäsongen. Under semestern är det många som lånar eller hyr bil, och det är därför fort gjort att fylla bilen med fel drivmedel. Antingen så kommer man inte ihåg vilken typ av drivmedel som är riktig, eller så väljer man av gammal vana samma drivmedel som på sin egen bil, också blir det fel.

Feltankningar inträffar också ofta på grund av semesterstress. Befinner man sig i utlandet fyller man ofta drivmedel på okända bensinstationer eller på platser där det är språkbarriärer, och då kan också drivmedlet fort bli fel. Skulle du ha oturen att fylla bilen med fel drivmedel är det viktigt att du inte startar motorn. Kontakta väghjälp för att få hjälp med att tömma tanken, så undviker du att motorn får stora skador.Du kan läsa mer om hur du hanterar feltankning här. (https://vikingsverige.se/privat/feltankning-och-branslebrist/)

Gör redo bilen för att undvika motorproblem

Många av motorproblemen folk upplever under sommaren beror på att man inte har satt av tillräckligt med tid till att göra bilen redo för semestern och bilturen. Undersök när du ska lämna in bilen på service. Är det kort tid kvar kan det vara klokt att serva den innan semestern istället. Du bör oavsett alltid kontrollera motoroljan, bilbatteriet, kylarvätskan och bromsvätskan på bilen innan du åker ut på en längre biltur i sommar.

Få väghjälp där du befinner dig i sommar

En Vikinglastbil bogserar en annan lastbil över Ölandsbron.

Det är inte alltid att bilturen blir som man har tänkt sig, och då är det en trygghet för dig som Viking medlem att du alltid kan ringa oss i Viking och få väghjälp. Oavsett om du befinner dig i Sverige eller ett annat land i Europa.

Ta kontakt med oss på telefon 020-100 100 eller beställ väghjälp direkt på vår hemsida om du skulle behöva väghjälp i sommar. Vi kommer snabbt till platsen, oavsett var i landet du befinner dig.

Uppdaterad 19. januari 2023