Har du fått motorstopp? Detta kan du göra!

Bilmekaniker arbetar med motorn på en bil.

Var dag upplever hundratals svenskar problem med bilen, antingen längs med vägen eller på sin hemadress. Det kan finnas många olika orsaker till att man får motorstopp och det är svårt att förebygga. När motorstopp inträffar så finns Viking alltid redo att hjälpa, så att du kan komma vidare.

Detta gör du om du har fått motorstopp längs med vägen

  • Behåll lugnet och försök att parkera bilen så långt ut från vägrenen som möjligt. Sätt på varningsblinkers.
  • Står bilen mitt i vägen, se då till att alla bilens passagerare och förbipasserande inte utsätts för fara.
  • Ta på dig en reflexväst, och säkra området med varningstrekan t, så fort som möjligt efter att du fått stopp.
  • Ring Viking på 020 100 100.
  • Uppge information om bilens placering.
  • Viking kommer fort ut till platsen och hjälper dig vidare.
  • Får du motorstopp på bilen hemma, kan du kontakta oss, då kommer vi hem till dig och hjälper dig med att få start på bilen.

Man kan inte garantera att undvika ett motorstopp

Oavsett hur mycket man försöker att förebygga så kan man inte garantera att ett motorstopp inträffar. Vintermånaderna är högtiden för motorstopp, då bilbatteriet sällan trivs i kyla och minusgrader över en längre tid. Ofta är starthjälp med startkablar från en annen bil nog till att lösa problemet.

När bilen står stilla i kyla, reduceras batteriets effekt. Detta gör att du kan sluta upp med en bil som inte vill starta. En enkel och förebyggande åtgärd för att undvika motorstopp förorsakat av tomt bilbatteri, är att kontinuerligt ladda bilbatteriet, samt kolla till batterivätskan innan du börjar att köra. Under vintersäsongen har bilbatteriet också lätt för att bli täpp igen av smuts. Detta ökar också chanserna för motorstopp. Se därför till att rengöra batteriet med jämna mellanrum.

En annan viktig förebyggande åtgärd för att undvika motorstopp, är att med jämna mellanrum kolla att motorn har nog med olja. Utan rätt mängd olja, kan det förorsaka betydliga skador på bilmotorn.

Vid motorstopp hjälper Viking dig vidare

Om du har fått motorstopp och behöver hjälp, kontakta oss direkt på 020-100 100 eller beställ vägassistans via hemsidan. Vi finner orsaken till motorstoppet, och forsöker att lösa problemet på plats. Så att du snabbt kan komma vidare. Om motorstoppet är förorsakeat av större, krävande problem, fraktar vi bilen till närmaste verkstad.

Uppdaterad 23. januari 2023