Har du låst in nyckeln i bilen?

Anställd från viking hjälper person med att få ut bilnyckeln ur bilen.

Det är lätt hänt att bli utelåst från bilen. I Sverige rycker vi i Viking ut vid närmare 900 tillfällen av utelåsning per år. Utelåsning kan bero på att nyckeln blivit inlåst i bilen som följd av att centrallåssystemet låser bilen automatiskt, men det kan också bero på att man har tappat nyckeln. I sådana fall är det praktiskt att ha en extranyckel tillgänglig.

Ta alltid med dig nyckeln när du lämnar bilen

När du lämnar bilen är det viktigt att du alltid tar med dig nyckeln ut. Lämna den inte i tändningen, och ta inte ut den för att sedan lägga den på passagerarsätet. Då är det lätt hänt att den blir liggande kvar i bilen. Om du behöver stanna längs vägen för att exempelvis torka av vindrutan, kolla upp något i bagaget eller bara sträcka på benen, ta alltid med dig nyckeln om det inte sitter kvar någon i bilen. Många upplever att centrallåset låser bilen automatiskt, även om nyckeln sitter kvar i tändningen och motorn går. Ta därför med dig nyckeln för att vara på den säkra sidan, så minskar risken för att du blir utelåst.

Försök inte att bryta dig in i din egen bil

Om olyckan är framme och du har låst dig ute från bilen, rekommenderar vi att du inte försöker att bryta dig in i bilen själv. Att försöka bryta sig in i bilen kan orsaka stora skador på låsmekanismen och kablarna i bilen, vilket snabbt kan föra till en högre kostnad än väntat. Om du befinner dig på en plats där det inte finns något sätt att låsa upp bilen på genom en reservnyckel, kontakta vägassistans.Då får du hjälp av folk med riktig kompetens till att låsa upp bilen för dig, utan att riskera att det medförs stora skador på bilens låsmekanism.

En tillgänglig reservnyckel kan vara guld värd

Vi i Viking råder dig att alltid ha med dig en reservnyckel när du ska ut och köra bil. Den kan vara guld värd att ha tillgång till om olyckan är framme. Se till att placera reservnyckeln på en plats som säkrar att du alltid har den med dig. Det kan vara i handväskan, plånboken, jackfickan eller i något annat som det är naturligt att du alltid tar med dig när du lämnar bilen. En reservnyckel gör liten nytta om den ligger kvar i bilen och du står utanför och vill komma dig in.

Viking hjälper dig om du blir utelåst från bilen

Om du skulle ha oturen att låsa dig ut från bilen och inte har möjligheten att låsa upp bilen med en reservnyckel, hjälper vi på Viking dig att låsa upp bilen. Ta kontakt med oss på telefon 020-100 100 eller beställ vägassistans direkt på vår webbsida, så kommer vi snabbt till platsen

Uppdaterad 19. januari 2023