Höstlovs-trafiken kräver försiktigare körning

Närbild på hjulet av en blå bil parkerad på en väg fylld med höstlöv.

Det närmar sig höstlov och skolledigt för många, vilket är en tid då många passar på att resa bort. Detta innebär ökad trafik under perioden, vilket ger upphov till en ökning i antalet trafikolyckor. Siffror som hämtats från transportstyrelsen för oktober 2018 visar att totalt 25 personer dödades och 187 personer skadades allvarligt i trafiken i oktober förra året. Det är därför viktigt att du, som bilist, kör försiktigt och är extra uppmärksam på trafiken under denna period.

Höstvädret kan skapa en del problem på våra vägar
Med höstens väder kommer mörkare tider och det kan vara lätt att underskatta hur snabbt mörkret faller in. Förutom att regn och våta vägar bidrar till svårare kör-förhållanden och dålig sikt, gör mörkret det svårare för bilisterna att ha kontroll på vägen. Eftersom höstlovet är en tid då många svenskar reser till andra städer är det en ökning i antalet bilar på vägarna, vilket skapar flera farliga situationer och en ökad förekomst av trafikolyckor.

Genom att ta några enkla försiktighetsåtgärder som att reducera hastigheten på vägen, undvika onödiga omkörningar och vid att hålla god avstånd från bilen framför dig kan många farliga situationer undvikas. Res i god tid så att du undviker stress, samtidigt som du bör ha extra tålamod på vägar där köer och tung trafik kan uppstå.

Svenskar kan bli bättre på att använda reflex
Nu när soluppgången kommer senare och senare, och solnedgången tidigare och tidigare, är det också viktigt att fotgängare, cyklister och andra som rör sig i trafiken, använder reflex. Användningen av reflex kan ge förarna en reaktionstid som ökar från två till tio sekunder med en hastighet på 50 km/h. Detta kan vara avgörande sekunder och i många fall utgöra skillnaden mellan liv och död.

M Sverige publicerade i november 2018 en undersökning som visade att endast 8 procent i snitt använder reflexer. Det är viktigt att vara synlig i höstmörkret, oavsett ålder och oavsett vart du går. Se därför till att du har reflexer på plats till både vuxna och barn, och kontrollera att reflexerna du har hemma inte är slitna, genom att lysa med en ficklampa på reflexen.

Vidta försiktighetsåtgärder och förbered dig inför mörkare tider
Om du skulle få problem med bilen i höstvädret kan du kontakta oss på Viking på telefon 020-100 100 eller beställa vägassistans direkt på vår webbplats. Vi hjälper dig vidare, oavsett var du befinner dig och tid på dygnet.

Uppdaterad 19. januari 2023