Kom tryggt hem till jul – kör försiktigt

Vinterlandskap.

Viking Sverige önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi bryr oss om säkerheten på vägarna, och önskar att alla ska komma sig tryggt hem till jul. Därför vill vi rådge dig att vidta vissa försiktighetsåtgärder innan du kör ut på vintervägarna med en bil full av familjemedlemmar, julklappar och härliga julrätter.

Frost och hala vägar kan leda till farliga situationer

Runt juletider har ofta vintern hunnit komma, och snön har börjat lägga sig på våra vägar. Detta kan skapa ett vinterväglag som gör det svårare för dig att köra hem till jul. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar väderprognosen i god tid innan din resa, och att du planerar din hemresa utifrån väderförhållandena. Om det är minusgrader har bilen ofta is på rutorna, så se till att skrapa bort all is så att du har god sikt på alla sidor. I många situationer kan detta vara avgörande för en säker färd.

Vi rekommenderar att du startar din hemfärd i god tid. Hög fart och onödiga omkörningar bidrar ofta till olyckor och bilar som kör av vägen i jultrafiken. Kör lugnt och försiktigt på de hala vägarna för att undvika att du tappar fästet eller glider av vägen. Se också till att hålla ett tillräckligt långt avstånd från de andra bilarna. Om någon bakom dig håller ett kort avstånd, kör åt sidan och låt dem passera. Du kommer då att bevara både din egen och andras säkerhet.

Kontrollera din bil vid vinterväglag

Det är inte alltid lika lätt att bedöma om vägarna är hala, enbart baserat på ögonmått och väderprognoser. Ofta kan det ligga ett lager med is under snön längs vägarna. Vi rekommenderar därför att du gör ett litet test och kontrollerar greppet på bilen. Försök att försiktigt bromsa några gånger för att se om bilen responderar tillräckligt snabbt. Om du har ett elektroniskt stabilitetssystem kan du också testa vägarna genom att vrida tvärt på ratten och känna efter om bilen stabiliserar sig.

Om du skulle märka att du tappar kontrollen, eller att du är på väg att hamna i en farlig situation på vägen, är det viktigt att du bromsar så hårt du kan. Detta vill göra att bromsmotorerna reagerar så snabbt och effektivt som möjligt.

Stora skillnader på bromssträckor

Det är också viktigt att komma ihåg att bromssträckan förändras enormt från ett torrt sommarväglag till ett halt vinterväglag. Vid en hastighet på 70 km/h är bromssträckan vid torr asfalt cirka. 23 meter. På vinterväglag kan du riskera en bromssträcka på ca 94 meter med liknande hastighet. Vid extrema väder kan du faktiskt fördubbla denna bromssträcka, till en längd på cirka 189 meter. Vid sådana tillfällen är också dina däck avgörande.

Bilbatteriet tål inte kyla och kan orsaka motorstopp

Förutom svåra körförhållanden och risken för trafikolyckor på väg hem till jul, är bilbatteriet något som är viktigt att tänka på innan du beger dig ut och kör. Bilbatteriet trivs inte i kylan och försvagas snabbt om bilen ofta står stilla i minusgrader. Innan du sätter dig i bilen rekommenderar vi att du kontrollerar att batteriet är i gott skick. Kontrollera batteriets spänning, samt batterivätska och utgångsdatum. Om bilbatteriet har låg spänning bör det laddas innan du börjar köra. Genom att kontrollera att batteriet är bra, kan ett onödigt motorstopp på vägen undvikas.

God jul från oss alla i Viking, och kör hem försiktigt

Om du vidtar alla försiktighetsåtgärder innan du kör, och tar det lugnt i jultrafiken, kan din ledighet och ditt julfirande med säkerhet börja redan i bilen på vägen dit. Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Skulle olyckan ändå vara där är vi redo att hjälpa dig på vägen hem till jul. Ring oss på telefon 020-100-100 eller beställ vägassistans direkt på vår webbplats, så kommer vi snabbt dit du är.

Uppdaterad 23. januari 2023