Nybliven bilförare? – vi ger dig några goda råd på vägen

Bil från Viking står parkerad med Öresundsbron i bakgrunden.

Den största andelen av dem som kör upp till körkortet inom ett år är helt färska bilförare. Som en helt ny bilist på vägen kan det i början verka lite skrämmande, men också kul att kunna köra ensam. Vi ger dig några goda råd som kan komma till nytta den första tiden på vägen.

Det är viktigt att vara bekväm bakom ratten

Första gången du sitter bakom ratten efter att ha fått godkänt körprovet, utan att körläraren eller en förälder sitter i passagerarsätet, kan vara utmanande för vissa. Även om körprovet godkänns med glans kan man fortfarande vara lite nervös första gången man ger sig ut i trafiken på egen hand. Detta beror särskilt på att du inte längre har någon bredvid dig som säger vad du ska göra och som därmed ger dig trygghet.

Några tips till nya bilister på vägen

Det är mycket man måste vara medveten om och hålla reda på i trafiken. Ett bra tips för dig som är helt ny bilförare och som kanske känner dig lite osäker till en början, är att köra några gånger på platser med lite trafik och som du känner till sedan tidigare. Lägg tid på att bli trygg på vägen och bakom ratten när du är ensam i bilen och inte har körläraren där.

När du kör på vägen är det viktigt att alltid hålla ett tillräckligt avstånd från bilen framför dig. Om du är osäker på om du ligger för nära är det bättre att du ligger för långt bak, så att du är på den säkra sidan.

Naturligtvis är det mycket viktigt att lägga din mobiltelefon åt sidan så att du inte blir distraherad. Lägg den ur sikte så att du inte frestas att plocka upp den när du kör. Är det ett telefonsamtal du behöver ringa eller ett meddelande du behöver svara på, kör bilen åt sidan där det är möjligt att stanna innan du tar upp telefonen.

Kom ihåg att du är ansvarig för att säkra barn under 15 år. Om du är en ny förare och till exempel har ett yngre syskon som passagerare i bilen, är det viktigt att komma ihåg att du är ansvarig för att säkerhetsbältet används. Om du blir stoppad är du som förare ansvarig.

Många glömmer trafikregler och skyltar

Redan under det första året efter att ha bestått körprovet är det många som glömmer viktiga trafikskyltar och trafikregler. Det är också många som blir osäkra på bland annat fickparkering och andra saker. Detta kan leda till att man väljer att inte utsätta sig för dessa saker, och därmed försvinner färdigheterna. Det är något som bland annat kan skapa hinder för att parkera på vissa platser.

Är du som ny bilförare osäker på sådana saker rekommenderar vi att du tar med dig en förälder eller en annan erfaren bilförare och friskar upp kunskaperna och färdigheterna inom de områden som du känner dig osäker på. Detta skapar trygghet hos dig som bilförare och minskar risken för stora och små olyckor.

Viking är här för nyblivna bilförare

Om du som nybliven bilförare i trafiken får problem med bilen på vägen är vi i Viking redo att hjälpa dig vidare. Får du problem på vägen är det bara att ta kontakt med oss på telefon 020-100 100 eller beställa vägassistans direkt på vår webbplats.

Uppdaterad 3. oktober 2023