Punktering – orsak och reparation

Närbild på ett punkterat däck.

Känslan man får när man upptäcker att man har råkat ut för en punktering under färd på motorväg är allt annan än bra. En punktering är svår att förhindra eller att skydda sig i från, som förare har man ingen kontroll över vad som finns på körbanam. Så fort du har upptäckt att du har fått punktering är det viktigt att du försöker få bilen så löngt ut på vägrenen som möjligt samt att du sätter dig själv i säkerhet.

Orsaker till punktering

Det finns i huvudsak två orsaker till att ett däck punkteras (https://vikingsverige.se/privat/punktering/). Däcket har för lågt lufttryck eller ett främmande förmål har orsakat något som gör att däcket läcker luft.

När det är glas, spik, skruv eller sten som har trängt sig in i däcket så tappar däcket luft och därmed tryck. Detta kan ske både långsamt och snabbt. På vintern så sandas vissa vägar och då finns det en riska tt det fastna grus och småsten i mönstret på däcket och detta kan orsaka en punktering.

Om däcket har får lågt tryck är det i sig en risk för punktering så var alltid noga med att kontrollera däckstrycket regelbundet.

Reparation av punkterade däck

Till de flesta nyare bilar följer det inte med ett reservdäck, utan dessa har ett skum som ska sprutas in i det skadade däcket. Detta är bara en tillfällig lösning och du bör snarast ta dig till en däcksverkstad som kan hjälpa dig med en permanent lösning. Om det är större skador på däcket är det inte lämpligt att använda sig av skummet i och med att detta har sina begränsningar. Om du inte har ett reservdäck eller skadorna på däcket är för stora kan du kontakta Viking (https://vikingsverige.se/kontakt/). Vi hjälper dig att laga däcket på plats eller byta däck om du har ett reservdäck i bilen.

Viking står alltid beredda att hjälpa dig

Vårat uppdrag är att tryggt och effektivt hjälpa dig så att du kommer vidare på din färd. Har du fått en punktering och är osäker på om du kan avhjälpa felet själv, tveka inte; Viking står beredd att hjälpa dig, oavsett var i landet du befinner dig eller vilken tid det är på dygnet. Ring 020-100 100 och vi kommer till din undsättning.

Uppdaterad 19. januari 2023