Rätt däck anpassade efter säsong och väglag är avgörande

Bil i vinterlandskap.

Som bilist är du ansvarig över att ditt fordon är ordentligt anpassat efter körförhållandena. Förutom specifika tidsfrister för dubbdäck finns det inga fastsatta gränser för när du måste ha sommardäck och när du måste ha vinterdäck på bilen. Det är därför upp till dig att bestämma när däckbytet ska genomföras. Många är för sent ute med att byta till däck som är anpassade efter körförhållandena, vilket har stor inverkan på greppförmågan samtidigt som det kan skapa farliga situationer på vägen.

Användning av sommardäck på vinterväglag och vinterdäck på sommarväglag

Om man inte har helårsdäck byter de flesta däck två gånger under året. Även om vädret och körförhållandena tillåter detta är det fort gjort att skjuta upp däckbytet. Det är upp till dig att bestämma när du ska byta ut däcken, men det kan snabbt bli farligt om du inte gör detta efter säsong och väglag. Rätt däck har stor inverkan på hur bra ditt väggrepp är, oavsett om du kör med sommardäck på vinterväglag eller vinterdäck på sommarväglag.

Sommardäck är anpassade efter torra och våta väglag och ger inte tillräckligt bra väggrepp på vintern

De flesta bilister är medvetna om vikten av att ha vinterdäck på bilen redan från det första snöfallet. Däckprofilen för sommardäck är anpassad och utvecklad för torra och våta körförhållanden, vilket ger bättre trafiksäkerhet på sommaren. Mönstret på sommardäcken är utformat för att samla vatten och transportera det bort från däcket, vilket minimerar risken för vattenplaning. Samtidigt saknar sommardäcken egenskaper som gör att dom klarar vintriga och hala vägar, eftersom det inte finns tillräckligt med greppförmåga i denna typ av däck.

Vinterdäck har en profil som är anpassad efter halt väglag och är därför inte lämpliga på sommaren

Däckprofilen och gummikompositionen på vinterdäck är anpassat för vinterväglag och ger ökad dragkraft och kortare bromssträcka. När man köper nya vinterdäck bör man leta efter symbolen med snöflinga, vilket indikerar att däcket är lämpligt på vintern.

För att vinterdäck ska hålla sig flexibla när det är kallt är gummikompositionen mjukare än i sommardäck. Att använda vinterdäck på sommaren är därför direkt farligt. Eftersom dubbfria vinterdäck har en annan typ av gummi än sommardäck, blir däcken för mjuka i sommarvärmen. Detta minskar greppförmågan och ökar rullmotståndet, vilket har en negativ effekt på bränsleförbrukningen.

Snacka med oss i Viking Sverige om dina bildäck

Var noga med att byta däck när säsongen förändras. Vi i Viking Sverige bryr oss om att du ska upprätthålla säkerheten och köra med tillräckligt väggrepp under hela året. Kontakta oss på telefon 020-100-100 eller beställ vägassistans direkt på vår webbplats om du behöver hjälp längs vägen.

Uppdaterad 24. januari 2023