Regn och våta vägar skapar svåra körförhållanden

Taxibil kör på vått underlag.

Årets första höstmånad är här, och det betyder ofta många regniga dagar som kan orsaka svåra körförhållanden. Våta vägar ökar bromsavståndet, kan ge vattenplaning och hala vägar efter underkylt regn. Om det regnar mycket kan också sikten försämras. Detta kan skapa farliga situationer på vägarna om man inte är försiktig i trafiken och kör med hänsyn till väderförhållandena.

Behåll kontrollen på vägen i regnet

När det regnar och vägbanan är våt är det viktigt att vara extra uppmärksam på vad som händer framför dig på vägen. Ett ökat bromsavstånd kräver att du förbereder dig för att bromsa tidigare än du normalt skulle göra på en torr väg.

För att ha bästa möjliga kontroll på bilen bör du alltid ha båda händerna på ratten och minska hastigheten enligt körförhållandena, så att däcken får bättre dragkraft och kontakt med vägen. Håll ett dubbelt avstånd till bilen framför dig och var uppmärksam på andra bilförare och faror. Vid skarpa svängar bör du endast bromsa på raka sträckor innan själva svängen och undvika att bromsa mitt i, eftersom det kan göra att man sladdar och förlorar väggreppet.

Vattenplaning gör att däcken tappar kontakten med marken

Efter omfattande eller kraftigt regn samlas mycket vatten på vägarna. Om det kommer vatten mellan däcken och vägen som inte trängs undan tillräckligt snabbt, kommer vattenplaning att inträffa. Vid vattenplaning samlar sig vattnet framför däcken, tills däckens vikt överstiger däcktrycket på vägen. Detta gör att däcket tappar kontakten med vägytan. Som ett resultat börjar däcken att glida och reagerar inte när du försöker bromsa, styra eller accelerera. Bilen kommer därför att glida framåt eller snurra runt på vägen.

Om du upplever att vattenplaning uppstår när du är ute och kör i regnvädret måste du undvika att trampa för hårt på bromsen, och släppa gaspedalen försiktigt så att hastigheten minskar och du återfår dragkraften igen. För att undvika eller minska risken för vattenplaning rekommenderas att du kontrollerar trycket på dina däck. För lågt tryck ökar risken för vattenplaning. Däckens mönsterdjup har också betydning. Ett större mönsterdjup transporterar vatten från däcken bättre än däck med litet mönsterdjup.

Underkylt regn skapar ”osynligt” hala vägar

Ett vanligt höstfenomen är underkylt regn, vilket kan skapa farliga situationer på våra vägar. Underkylt regn betyder att regndroppar som inte har fryst trots att temperaturen i dropparna är på under noll grader, fryser till is så snart de träffar marken. Detta bildar en livsfarlig isbeläggning på vägen, och kan för många bara se ut som våt asfalt. Man är därför inte medveten om att det kan vara halkigt förrän det är för sent. Om du är osäker på om vägen kan vara hal, testa väggreppet ofta så att du är förberedd på bromssträckan.

Se till att du har god sikt under de regniga dagarna

Säkra att du är väl förberedd inför många regniga dagar i höst. Kontrollera vindrutetorkarna för bästa möjliga sikt. Om det behövs nya kan vi i Viking Räddningstjänst byta ut dem åt dig.

Om du får problem med bilen på vägen i höst kan du kontakta oss på telefon 020-100 100 eller beställa vägassistans på vår webbplats, så hjälper vi dig vidare. Vi kommer snabbt till platsen du befinner dig på, oavsett tid på dygnet.

Uppdaterad 19. januari 2023