Säkerhetstips till bilsemestern i sommar

Prästkragar på en grön äng.

För många innebär sommaren bilsemester i Sverige, men också genom Europa. Vid långa bilresor är det viktigt att bilen är i gott skick och redo för mycket körande och långa sträckor. Semestern är också en period med ett annat trafikmönster, vilket kräver att man är extra uppmärksam på vägarna.

Sommaren ger ett annat trafikmönster

Vikinglastbil bogserar en annan lastbil över Ölandsbron.

På sommaren ser ofta trafikmönstret annorlunda ut än resten av året. Eftersom de flesta har semester finns det fler bilar på vägarna under stora delar av dagen, och för många handlar det om att köra långa avstånd på vägar man inte känner till. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på vägen när du kör.

Sommaren är en årstid då antalet trafikolyckor ökar. Många blir stressade av sommartrafiken, och i kombination med varma temperaturer är det lätt att bli okoncentrerad. Vårt bästa tips är att ta det lugnt och njuta av bilresan. Se till att ha god tid under semestern och stressa inte med att komma snabbt fram till nästa stopp.

Ta pauser och stanna bilen när du är trött och sliten

Efter många timmar bakom ratten blir kroppen sliten, men det blir också huvudet. Det är därför viktigt att ta många pauser, sträcka på benen och att få lite luft under körturen. Se också till att fylla på tillräckligt med mat och dryck under resan.

Om du känner att du börjar bli trött är det väldigt viktigt att stanna. Att somna bakom ratten under körningen kan få katastrofala konsekvenser, inte bara för dig själv utan också för passagerarna och andra förare på vägen. Stanna hellre bilen och vila ögonen i 20-30 minuter innan du fortsätter bilresan. Om det är flera i bilen som har körkort är det en god idé att turas om att köra så att du kan vila emellanåt.

Bil blir bogserad av Viking i mörkret under en bro.

En enkel checklista för att göra redo bilen

Det är viktigt att också förbereda bilen för sommaren och de långa bilturerna. Här har vi samlat tre enkla tips för grundläggande förberedelser av bilen innan du kör iväg.

  • Kontrollera vindrutetorkarna
    God sikt är viktigt och man kan möta på olika typer av väder på långa bilresor. Var noga med att byta vindrutetorkarna i förväg om det behövs.
  • Kontrollera däcken
    När däcken ska bära bilen, passagerarna och bagaget långt och länge är det viktigt att kontrollera däcken för slitage och om de har tillräckligt med luft.
  • Kontrollera nödvändig utrustning
    Se till att du har både varningstriangel och reflexväst i bilen innan resan, men också annan användbar utrustning som kan vara bra att ha med. Det kan exempelvis vara första hjälpen utrustning, domkraft, reservdäck och reparationssats vid punktering, extra spolarvätska, startkablar, reservdunk, bogserlina och ficklampa.

Viking är tillgängliga hela sommaren

Vi i Viking är redo att hjälpa dig hela sommaren, dygnet runt. Om du skulle ha oturen att få problem med bilen är vi i närheten så att du snabbt kan komma dig på vägen och njuta av din semester. Ta kontakt med oss på telefon 020-100 100 eller beställ väghjälp direkt på vår hemsida. Vi önskar alla en riktigt god sommar, och kör försiktigt.

Uppdaterad 19. januari 2023