Påfyllning av olja- viktigt för att bibehålla motorns hälsa

En man byter oljan på bilen.

Rätt sort och mängd av olja i din bil är avgörande för motorns hälsa. Oljan har en viktig uppgift med att smörja rörliga delar i motorn, ta upp sotrester från förbränningen och se till att motorn håller arbetstemperaturen på rätt nivå. Allt eftersom du kör bilen och kilometerantalet ökar, så kommer oljan gradvis att förbrukas, och får då en försämrad förmåga att sköta sin uppgift tillräckligt bra. Därför är det väldigt viktigt att med jämna mellanrum kolla och fylla på oljan i din bil.

Ett hårt klimat sliter på oljan

En stor orsak till att oljan förbrukas är stora temperatursvängningar, många korta körsträckor där det växlas mycket mellan kall och varm motor, samt kondensation. Detta är orsaker som är viktiga att tänka på här i Sverige då vi har krävande körförhållanden och ett tufft klimat med stora temperaturskillnader och långa perioder när det är kallt. Det är många bilister som kör bilen ofta men kör väldigt korta sträckor. Frekvent start och stop av motorn ökar belastningen på oljan och gör att den minskar.

Kontrollera oljan ofta och fyll på olja regelbundet

Om du låter det gå för lång tid mellan varje gång du fyller på oljan så kan det medföra dyra reparatione av din bil. Desto längre du kör utan att kolla och fylla på oljan desto större och dyrare reparationer krävs. Det är också viktigt att tänka på oljekvaliten. Det finns en del motorer som kräver speciell oljekvalitet, och råkar man fylla på med fel olja, kan det gå illa.

En bra tumregel är att fylla på med olja varje gång man passerar 15 000 körda kilometer. Genom att göra detta så kan du bespara dig både små och stora oförutsedda utgifter. Även fast du har som tumregel att fylla på oljan vid tex 15 000 km så är det fortfarande viktigt att ofta kontrollera oljenivån. För att du alltid ska ha koll på oljenivån i din bil så kan det vara bra att försöka få in den rutinen i vardagen, tex att varje gång du tankar eller tvättar bilen även kollar oljenivån.

Viking hjälper dig med att fylla på olja i din bil

Är du i behov av assistans för att fylla på eller kolla oljenivån i din bil, så hjälper vi gärna dig. Kontakta oss då på telefon 020-100 100 så kommer vi fort ut till där du befinner dig oavsett tid på dygnet. Våra servicebilar har alltid med sig godkänd olja för att kunna fylla på olja i din bil.

Uppdaterad 19. januari 2023