Så här utnyttjar du elbilens räckvidd i kylan

Mekaniker utför arbete på bil via dator.

Vintersäsongen är en tid som för många elbilsägare betyder räckviddsångest. Kylan kan i många fall vara elbilens värsta fiende, men genom planering och några enkla åtgärder kan upplevelsen med elbil på vintervägar bli mycket bättre.

Detta händer med elbilen vid låga temperaturer

Även om elbilstekniken har kommit långt och elbilar kontinuerligt får bättre räckvidd, påverkar graderna på skalan fortfarande hur bra den faktiskt är. När temperaturen börjar krypa ner till noll och minusgrader kommer många elbilsägare att märka att räckvidden blir kortare, samtidigt som laddningstiden blir längre.

Kyla påverkar ett batteri genom att battericellernas reaktioner blir långsammare, vilket gör att batteriet förlorar en del av sin kapacitet. Elbilens batteri och räckvidd försvagas därför vid kalla temperaturer. Man kan förvänta sig, baserat på hur kall temperaturen är, att elbilens räckvidd kan reduceras så mycket som 50 procent på vintern.

Se till att ladda batteriet när det är varmt

När det är många minusgrader är det förnuftigt att ladda batteriet när det är varmt. Det vill säga, när du har kört bilen under en tid och batteriet är driftsvarmt. Batteriet börjar därför laddas omedelbart om du sätter i laddaren så snart du kommit dig dit du ska.

Om du inte har möjligheten att ladda där du parkerar din bil rekommenderar vi att du laddar batteriet vid en laddningsstation så nära som möjligt. Eftersom du redan är ute och kör är batteriet varmt och kommer att laddas upp snabbt. Om du väntar med att ladda till nästa gång du ska ut och köra, är du beroende av att batteriet är varmt för att förhindra att bilen tar lång tid att laddas upp.

Förvärm elbilen innan du kör

Ett förvärmt batteri ger längre räckvidd. Genom att värma elbilen medan den fortfarande står i laddaren använder du inte upp något av bilens energi på att värma upp bilen, och får därmed maximal användning av räckvidden när du börjar köra.

Genom att parkera elbilen inomhus eller i ett uppvärmt garage blir batteriet inte lika kallt som om bilen skulle stå utomhus, samtidigt som kupén på bilen inte kräver lika mycket energi för att värmas upp när du ska ut och köra.

Planera rutten för längre resor i förväg

Genom att planera rutten vet du när du kan stanna på uppsatta laddningsstationer för att ladda din bil längs vägen. På elbilsverige.se hittar du en översikt över alla tillgängliga laddningsstationer i hela Norden. Detta gör att du vet hur långt det är till nästa laddningsmöjlighet, så att du slipper räckviddångesten vid att inte veta hur långt bort nästa laddningsstation befinner sig.

Viking hanterar elektriska fordon

Vi på Viking har god kunskap och erfarenhet runt elbil assistans så att vi kan hjälpa dig om du får problem med din elbil. Oberoende av om du får slut på ström längs vägen eller om du upplever andra typer av problem kan du kontakta oss på telefon 020 100 100 eller beställa vägassistans direkt på vår webbsida. Vi kommer snabbt dit du befinner dig, oavsett tid på dygnet.

Uppdaterad 23. januari 2023